Kinderen centraal
Een scheiding is voor kinderen vaak een moeilijke periode. Niet alleen voor jullie als ouders maar ook bij ESH staan de kinderen centraal. Kinderen geven vaak aan dat zij gehoord willen worden om hun behoeftes en wensen kenbaar te maken. Ook hebben ze vaak veel vragen bij een scheiding en kunnen ze het gevoel hebben dat de scheiding hun schuld is. Het is daarom heel belangrijk om, bij het maken van afspraken, rekening te houden met de gevoelens en wensen van de kinderen. Daarbij is het ook belangrijk om duidelijk te communiceren zodat de kinderen weten waar ze aan toe zijn.
Wanneer jullie hebben besloten te gaan scheiden en kinderen hebben, is het wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan worden belangrijke zaken afgesproken en vastgelegd, zoals de zorgverdeling en de kostenverdeling. Hierin begeleiden wij jullie natuurlijk en stellen wij deze ook voor jullie op.
Daarnaast kan er sprake zijn van kinderalimentatie. Afspraken maken over de kosten van de kinderen kan veel rust brengen. Wij maken een alimenatieberekening volgens de Tremanorm en bekijken daarnaast of jullie in aanmerking komen voor eventuele toeslagen en/of kortingen.
Hoe vertellen we het de kinderen?
Wanneer jullie hebben besloten te gaan scheiden kan het een moeilijke stap zijn om de kinderen te vertellen over deze beslissing. Voor kinderen komt deze beslissing vaak heel onverwacht. Een scheiding is niet alleen voor jullie, maar ook voor de kinderen levensveranderend. Het is daarom belangrijk om veel aandacht en zorg te besteden aan de communicatie naar de kinderen toe over de scheiding. Hieronder volgen een aantal tips die jullie kunnen helpen.
- Vertel de kinderen pas over de scheiding wanneer jullie definitief hebben besloten om te gaan scheiden. Is dit nog niet zeker, praat er dan ook nog niet over omdat de onduidelijkheid kinderen onzeker kan maken.
- Voor kinderen is het moment dat hun ouders vertelden over de scheiding vaak een moment waarop hun leven voorgoed is veranderd. Het is daarom belangrijk dat de onzekerheid en angst over wat er komen gaat, wordt beperkt. Zorg ervoor dat jullie van tevoren duidelijke afspraken hebben gemaakt over zaken die impact hebben op de kinderen, bijvoorbeeld over waar ze gaan wonen.
- Ook is het heel belangrijk dat jullie het samen aan de kinderen vertellen. Zo voelen de kinderen dat het besluit samen is genomen en dat geen van beide ouders meer verantwoordelijk is voor de scheiding dan de ander. Geef de kinderen ook niet het gevoel dat zij een partij moeten kiezen.
- Kinderen zijn vaak geneigd om de oorzaak van een scheiding aan zichzelf te wijten. Benadruk tijdens het gesprek dat dit absoluut niet het geval is en leg ze uit dat zij niks aan de situatie kunnen doen.
- Zorg ervoor dat de kinderen in hun vertrouwde ritme blijven, ook al vertrekt een van jullie bijvoorbeeld. Een vertrouwde omgeving zorgt namelijk voor een veilig en zeker gevoel bij kinderen.
- Houd er rekening mee dat jullie geen negatieve dingen over elkaar vertellen aan de kinderen. Wat zich tussen jullie afspeelt is immers geen zaak voor de kinderen. Ook is het voor kinderen erg verwarrend om negatieve dingen over hun ouder te horen. Het is daarnaast belangrijk dat kinderen een goede relatie blijven houden met beide ouders.
- Maak de scheiding bespreekbaar voor de kinderen. Veranderingen kunnen namelijk heel moeilijk zijn voor kinderen. Zorg er daarom voor dat jullie in de gaten blijven houden hoe het met de kinderen gaat, ook na een scheiding.